Календар на зодиакалните камъни – кога, как и кой

Календар на зодиакалните камъни - кога, как и кой

Календар на зодиакалните камъни – кога, как и кой

Какво е календар на зодиакалните камъни – От дълбока древност хората са свързвали камъните с небесните тела, а по-късно и със зодиакалните знаци. По-късно астролозите започнали да свързват определени камъни с определени планети и съзвездия. Смятали са, че камъните предават енергията на небесните тела към всички предмети и организми, които са в съприкосновение с тях.

От източниците, достигнали до наши дни , най-древни са древноиндийските лапидарии. Лапидариите са книги за камъните, като най-ранните се отнасят към 4-ти век преди новата ера. Съгласно представите на индусите, изложени в този документ, астралната връзка на човека със Вселената се осъществява с помощта на девет камъка. Това са диамант, сапфир, изумруд, рубин, топаз, хризоберил, оникс, планински кристал и гранат. Според индуистките вярвания, човекът, който носи всички тези камъни може да започне да общува с боговете и да променя самостоятелно своята карма, като я насочва в положителна посока.

По-късно Христианската религия осъждала учението за влиянието на камъните върху хората и техните съдби, като го наричала езическо. По нареждане на църквата са били унищожени множество древни трактати за целебните и мистични свойства на камъните. В Средновековието мистицизма с нова сила започнал да владее съзнанието на хората, а църквата не можела повече да се противопоставя на масовото увлечение на хората по алхимията, астрологията и другите окултни науки. Именно в този период е било много популярно да се съставят календари на камъните. В тези календари се описвало кои камъни съответстват на определен ден от седмицата, месеца, дата на раждане, име и т.н.

През 11-ти век германският архиепископ Марбод Рейнски (Marbodius of Rennes) в своята поема Lapidarium (Liber Lapidum), написана около 1080 г. описва в кои периоди някои скъпоценни камъни имат най-голямо влияние върху хората и могат да служат като талисмани. Трудът му се базира на съчиненията на Плиний Стари, антични арабски източници и труда на Исидор Севилски “Етимологии”. Марбод описва 60 скъпоценни минерала, като ги характеризира по вид, начин на добиване, разпространение и лечебни свойства. По-късно и други средновековни учени пишат своите Лапидарии – Арнолд Саксонски, Конрад Геснер, Георгиус Агрикола, и други.

Лапидариите дават обяснения за връзката на естествените камъни с медицината, астрологията, нумерологията, християнският символизъм и т.н. В наши дни, когато технологиите и науката са завладели света ни, ние търсим връзката си с планетата, Вселената и Бога и в талисманите от камък. Камъните са много по-стари от нас. Те се раждат в изригването на вулканите, живеят, остаряват и умират. Просто техният живот трае хилядолетия. Енергията им е уникална и древна колкото света, а красотата им – неповторима. Затова и бижутата с естествени камъни са магични. А дали ще ви послужат като талисман във вашата конкретна ситуация знаете само вие и камъка.

За връзката между минералогията и астрологията ще разберете от серията ни за камъните по зодии. Започваме с Камъни за зодия Овен

Share this post

Вашият коментар