За мен

Светлана Тодорова-Костова
Светлана Тодорова-Костова

Зад Teoniko – Бижута с харизма стоя аз – Светлана Тодорова – една майка, готова на всичко за децата си. Още от дете обичам да изработвам неща с ръцете си. Естествените камъни са ми страст от както се помня. От всяко място, на което съм била си събирам красиви камъчета. Започнах да се интересувам какви точно са тези камъчета, как въздействат на организма, а това постепенно ме отведе и до изработването на бижута.

Въпреки всичко, започнах да изработвам бижута професионално доста късно – на 39. Истинският тласък да създам Teoniko – Бижута с харизма бяха моите две деца – Малкият ми син тогава беше в детската градина, а знаете в тази възраст децата се разболяват често. Големият ми син е в аутистичният спектър, а това означава терапии, логопед, психолог. Донякъде бижутата (по-точно нанизването на мъниста за стимулиране на фината моторика) беше част от неговата терапия. На него не му хареса, а мен изработката на бижута ме успокоява, балансира и отпуска… Отпуснах фантазията си, проучих материалите и техниките на работа… и започнах. Постепенно бижутата се усложниха, започнах да съчетавам различни техники и материали и да надграждам все повече и повече. В резултат, процеса на изработка ми харесваше все повече, а удовлетворението от работата се увеличаваха с всяко изработено бижу. И така реших да се занимавам професионално с това, което обичам – да правя бижута, като по този начин ще мога да съчетая работата с грижата за децата си.

Отначало хората около мен бяха скептични – „Бижута от стомана, хм, различни са.” Но когато започнах да плета гривните, казваха – „Ама те са хубави, искам и аз такава, но с други камъни, и ако ми измислиш и обеци и колие ще взема и тях, за да ми бъдат комплект.”
Знаете ли, моите бижута не са за дами, които искат да бъдат по-тихи от водата и по-ниски от тревата; те не са за тези, които искат да бъдат като всички. Teoniko – Бижута с харизма са за хора, които ценят различното, които са уверени в себе си, които са свободни от комплекси и стереотипи, и избират свободата да бъдат себе си.
Работя със стомана, естествена кожа, полускъпоценни камъни, ситни мъниста и епоксидна смола. Избрах стоманата заради хипоалергенните ѝ свойства, както и факта, че почти не се нуждае от поддръжка – почистването става само с вода и мек сапун, или просто се къпете с бижутата си от стомана. Стоманата придава едно усещане за стабилност – тя е тежка, няма как да не усетиш такова бижу, когато го носиш. От друга страна стоманата е с неутрална енергетика и когато я комбинираме с естествени камъни, вибрацията на камъните се запазва. Всяка халкичка е отворена и затворена ръчно, всяко камъче и мънисто е подбрано така, че да пасне на другите. Работя основно в техниките на оплитане на стоманена тел и сплитане на стоманени халкички. Във всяко бижу влагам частичка от себе си, от душата си. Разбира се, моите бижута са различни – като визия, като усещане, като вибрация. Но най-важното е, че са изработени с много любов и страст.
В онлайн магазина ще откриете и подбрани фабрични бижута от стомана, клас 304 Stainless Steel (неръждаема стомана), както и клас 316L (позната още като медицинска или хирургическа стомана), но те са не повече от 5% от бижутата в сайта. Тук ще намерите разнообразие от пръстени, обеци, гривни, верижки, колиета, ланци, висулки, комплекти (сетове) и т.н.