Влияе ли отслабването върху размера на пръстените и гривните?

Влияе ли отслабването върху размера на пръстените и гривните

Влияе ли отслабването върху размера на пръстените и гривните?

Живеем в динамичен свят, в който всички искаме да изглеждаме добре, и да се чувстваме удобно в дрехите и аксесоарите си. Всички ние знаем, че излишното тегло е и предпоставка за заболявания като диабет и проблеми със сърцето. Много хора се подлагат на диети и режими на хранене за да свалят излишните килограми, което от своя страна води до въпроса “Какво се случва с бижутата и аксесоарите?”

Кога трябва да вземете мерки?

Влияе ли отслабването върху размера на пръстените и гривните – отговорът е категорично “ДА”. Ако загубеното тегло е инцидентно, и е в рамките на 3-4 кг, няма причина да се тревожите дали пръстена ще ви бъде голям. Но при по-голяма загуба на тегло, ръцете и пръстите се свиват. Когато пръстенът започне да се върти на пръста ви, вече трябва да вземете мерки. Същото се отнася и за гривната – когато гривната започне да виси повече от нужното, размера трябва да бъде коригиран. Защо се случва това? – Защото някои хора са генетично предразположени да натрупват повече мазнини в ръцете и пръстите си. При отслабване тези мазнини се губят и съответно размера ви за пръстен и гривна става по-малък.

Какво можете да направите ако пръстенът ви вече ви е голям?

На първо време можете да смените пръста на който носите пръстена си. Преместете го например от безименния на средния пръст. Тъй като лявата и дясната ръка не са еднакви, много често пръстите на активната ви ръка са с половин до един размер по-големи. Т.е. ако водещата ви ръка е дясната, а обичайно носите пръстена си на безименният пръст на лявата ръка, можете да го преместите на безименният пръст на дясната ръка. Ако и там ви е голям, преместете го на средният пръст на лявата или дясната ръка.

Втората опция да намалите размера на пръстена е да си купите прозрачен регулатор на размер на пръстен. Това ви спестява преоразмеряването от бижутер, което в някои случаи може да струва и доста пари. Другото предимство на регулатора е, че ако в някакъв момент размера отново се промени, можете да регулирате размера самостоятелно.

Третата опция е да го изпратите на майстора, който го е изработил, за да го свие.

Всички пръстени ли могат да се свиват?

При мен можете да закупите пръстени от стомана, които са фабрично произведени, ръчно изработени пръстени от стоманена тел и ръчно изработени пръстени от стоманени халкички. Нека разкажа за всеки вид поотделно.

Пръстените от стомана, които са отляти фабрично не могат да бъдат свивани. За тях остава варианта да ги носите с регулатор на пръстени.

Пръстените от тел с фиксиран размер, изработени в техниката на оплитане на тел също не могат да бъдат свивани. Причината за това е, че за да се намали размера на пръстена той трябва да се развали и след това да се изработи наново. Това ще бъде равнозначно на закупуването му отново. В този случай по-добрият вариант е да го носите с регулатор на размера.

Ръчно изработените пръстени от стоманена тел, които са отворени и са с регулиращ се размер можете да свиете самостоятелно, без намесата на майстор.

Ако пръстена е изработен в техниката на оплитане на халкички, той може да се свие без никакви проблеми. В този случай разходите по ремонта са незначителни, а ако пръстена е изработен от мен – свиването е безплатно и клиента заплаща само куриерската услуга.

Какво можете да направите ако гривната ви вече ви е голяма?

На първо място можете да започнете да носите гривната си на другата ръка. Обикновено хората носят гривните си на неактивната ръка – за левичарите неактивната ръка е дясната, а за десничарите е лявата. Обикновено активната ръка като цяло е по-развита, и съответно обиколката на китката ѝ малко по-голяма.

Ако пък гривната е изработена в техниката на плетене на халкички, може да пробвате да я закопчеете на някоя по-вътрешна халкичка.

За всички останали случаи трябва да се обърнете към майстора, които е изработил гривната.

Всички гривни ли могат да се скъсяват?

При мен можете да намерите 3-4 модела гривни от стомана, които са фабрично произведени, и много модели ръчно изработени гривни от стомана и естествени камъни, мъниста, стоманена тел и естествена кожа. Отново ще разкажа за всеки вид гривна поотделно.

Фабрично произведените гривна няма как да бъдат свити, защото това може да ги повреди необратимо. За разлика от златото и среброто, които се топят при по-ниски температури, неръждаемата стомана се топи при 1300-1400 С. При тези температури тя ще промени и цвета и свойствата си, което е неприемливо, когато става въпрос за бижу.

Ръчно изработените гривни от стоманени халкички в комбинация с естествени камъни обикновено изработвам с удължения, които позволяват отпускане. Но когато тази гривна ви е голяма, можете да се свържете с мен и да ми я изпратите за скъсяване. Корекцията е безплатна, като клиенат поема само разходите по доставката.

Ръчно изработените гривни от стоманена тел и естествени камъни в някои случаи могат да бъдат свити, в други не. Всичко зависи от модела и разположението на камъните. Поради естеството на техниката на работа свиването на модели, за които това е възможно се извършва срещу заплащане.

Ръчно изработените гривни от стоманени халкички изработени от мен могат да се скъсяват без проблем, като корекцията е безплатна, а клиента заплаща само куриерските такси.

При ръчно изработените гривни от естествена кожа скъсяването зависи от това дали гривната е гравирана или не. Съответно някои модели могат да бъдат скъсявани, а други не.

Защо бижутата трябва да се ремонтират от майстора, който ги е изработил?

На първо място, защото той знае как е изработил бижуто, какви материали са използвани, и къде и как е най-добре да направи поправката. В случай че е невъзможно да се свържете с майстора по ред причини – например заболяване, данните за контакт не са актуални, закриване на дейност, преместване в друг град/държава и така нататък – тогава потърсете майстор, който работи в същата техника и със същите материали. Например аз работя в техника на оплитане на тел, но аз работя с медицинска стомана и не мога да ремонтирам бижута изработени от медна тел, най-малкото защото нямам нужните материали. По същия начин майстор златар няма как да ремонтира бижута от естествена кожа и т.н.

Влияе ли отслабването върху размера на пръстените и гривните – няколко съвета за финал

Когато купувате гривна – определете правилно размера на гривната и избирайте модели с удължения, като дължината може да е с 0,5 см по-малка. В този случай удължението ви позволява да регулирате къде да закопчаете гривната и ще компенсира по-малката дължина.

Когато купувате пръстен също е много важно да определите правилно размера на пръстена си. В случай, че теглото ви често “играе” е по-добре да се спрете на модели отворени пръстени, които позволяват самостоятелно регулиране на размера.

Надявам се, че всички тези съвети са полезни за вас и ще ви помогнат да се чувствате удобно с любимите си бижута.

Share this post

Вашият коментар