Как да определя дължината на гривната, която поръчвам

Как да определя дължината на гривната, която поръчвам

Как да определя дължината на гривната, която поръчвам

“Как да определя дължината на гривната?” Много често, когато моите клиенти поръчват гривна стигаме до въпроса с размера. И тук вече се започва едно чудене. Още по-голям е проблема, когато гривната е за подарък. При избора на гривна е важно тя да се подбере така, че да не стои твърде плътно на ръката, нито пък да е твърде свободна. Правилно подбраният размер предполага, че ще можете да пъхнете един пръст между китката и гривната. Изключение от това правило са някои модели кожени гривни, които трябва да се носят сравнително плътно около китката, защото иначе не стоят добре. Ако изберете неправилно размера на гривната има опасност или да ви стяга, или пък да е твърде свободна и да се изхлузи и да я загубите. Все пак никой не иска да губи бижутата си, затова днес реших да споделя с вас как можете да определите дължината на гривната сами у дома, без да се налага да ходите в магазин за бижута.

И така, вариант 1 – това е идеалният вариант – Измервате с най-обикновен шивашки метър обиколката на китката си в сантиметри. Важният момент е при измерването да не стягате прекалено метъра, нито да оставяте резерв – т.е. шивашкият метър не трябва да стои хлабаво на ръката, нито пък да ви стяга. Запомнете дължината в сантиметри и към нея прибавете от 1 см до 2 см (в зависимост от това колко стегнато предпочитате да носите гривните си). Така получавате дължината на вашата гривна. При този вариант на определяне на дължината на гривната няма опасност тя да ви е твърде голяма и да я загубите, или пък да ви е малка и да ви стяга.

Как правилно да измерим обиколката на китката
Как правилно да измерим обиколката на китката

Вариант 2 – когато купувате гривната за подарък. Тук вече става по-сложно, защото някак не върви да помолите човека, на когото ще подарявате подарък да му измерите китката, нали? 🙂 Ако трябва да съм честна, това е ситуацията с която най-често се сблъсквам. Но какво можете да направите:

  • издебвате го, и когато имате възможност измервате негова/нейна гривна от край до край, ВКЛЮЧИТЕЛНО и закопчалката. Ако гривната е твърда – измервате диаметъра.
  • обхващате китката му/ѝ с палеца и показалеца си и запомняте приблизително колко разстояние остава между пръстите. След това (когато сте сами) взимате цилиндричен предмет (бутилка, чаша, ролка, или пък навивате списание на руло и го свивате/отпускате до тогава, докато пръстите ви не застанат в приблизително същото положение. Измервате обиколката на списанието/предмета. Така получавате колко е обиколката на китката на този, на когото ще подарявате гривната. Към тази дължина прибавяте 2 см и получавате дължината на гривната.
  • на око преценяте китката на човека и я съпоставяте с вашата или на друг приятел. За да бъде по-ясно ще онагледя със пример. Искате да подарите гривна на Мария, преценяте, че обиколката на китката ѝ е приблизително като на китката на Ваня. Уговаряте се с Ваня и измервате китката на Ваня и към обиколката прибавяте 1-2 см.

И няколко полезни съвета:

  • Когато купувате гривна за подарък избирайте модели с удължение, или помолете майстора да ви сложи такова.
  • Универсално решение са и гривните тип верижка, на които можете да сложите талисмани и така да добавите още емоционална стойност на подаръка си. А тези гривни могат съвсем спокойно да се скъсяват и удължават 😉
  • Когато поръчвате и купувате гривна за подарък ВИНАГИ се уговаряйте с майстора/продавача да коригира размера ако гривната е голяма/малка
  • Ако модела на гривната на която сте се спряли не позволява да се направи корекция, уговорете се с майстора в няколкодневен срок след събитието да ПОДМЕНИ гривната с точният размер. Все пак вие вече ще сте подарили гривната, и няма да има проблем да измерите китката на човека, на когото е подарена. Даже ще ви бъде и по-лесно, защото ще можете да измерите с колко точно трябва да се скъси/удължи гривната.

С тези няколко съвета мисля, че вече няма да се чудите по въпроса Как да определя дължината на гривната, която поръчвам. 🙂

Share this post

Вашият коментар