Мандала – геометрична конфигурация на символи или дълбоко послание?

Мандала

Мандала – геометрична конфигурация на символи или дълбоко послание?

Вероятно голяма част от вас са се чудили какво означават тези така красиви и пъстри символи. На санскрит думата “мандала” се превежда като “кръг – обиколка” или “завършване” и представлява единството, хармонията и безкрайността на Вселената чрез баланса на визуалните елементи. Мандалата е центърът на нашата Вселена. Тя е кръг и е символ на нашата галактика, Земята, планетите, Слънцето, Луната. Освен изкуство и математика, мандалата е психология и познание.

В Будизма и Индуизма мандалата има огромно духовно значение.

Какво представлява мандалата в индуизма?

Основната мандала в индуизма се нарича Янтра. Тя приема формата на квадрат с четири порти, съдържащи кръг с централна точка. Всяка порта е в общата форма на Т.  Буквално означава „машина“ или визуален инструмент, който служи за медитация. Янтра се различава от мантра по това, че Янтра е тялото или формата на божеството, докато Мантра е умът. Янтрите са създадени чрез обединяването на различни геометрични форми и модели, които учат ума на силата на концентрацията и фокуса. Визуалният дизайн на Янтра активира дясното полукълбо, което е визуално и невербално. Смята се, че човешкото тяло е най-съвършеното и мощно от всички Янтра и се разглежда като инструмент за вътрешно осъзнаване.

Значение на различните форми, използвани в Янтра

Черната точка, това е центърът на Янтра и означава единство. Кръгът или Чакра – съвършенство и блажена творческа празнота. Символът на женската енергия или Сътворението – това е триъгълникът. Наслагването на два триъгълника един върху друг образуват Звездата от шест точки – символ на Творението. Лотосът пък е символ на чистотата и разнообразието.

Смята се, че една истинска медитация чрез Янтра може да ви донесе благополучие и късмет във всички сфери на живота. А също така благополучие и просперитет. Звучи доста обещаващо нали? Мисля, че е време да се захващаме 🙂

Мандалата в будизма

Чрез изработването на мандалите тибетските будисти участват в ученията на Буда. Всеки един от тях се обучава около три години, преди да започне конструирането на мандала. Една мандала обикновено се изработва от четири монаси. В будизма мандалата е религиозен символ със строго фиксирана структура. Тя е кръг, в който е вписан квадрат. В квадрата трябва да се впише втори кръг с ясно обособен център. Първият кръг е космосът, вселената, галактиката. Четирите страни на квадрата са четирите порти на физическия свят, в който живеем – четирите негови посоки – изток, запад, север, юг. Вътрешният кръг е дома на боговете. Центърът е началото, божественото сътворение, от което всичко започва, и в което всичко се връща.

След всичко казано дотук бихме могли да обобщим, че мандалата е не просто красив кръг, квадрат или друга геометрична форма. Мандалата е нашият вътрешен свят. Тя е хармония, себепознание, мир, баланс и единство. За мен лично тя е най-вече символ на безкрайността и дълбокият духовен смисъл на нещата в нас и около нас.

Share this post

Вашият коментар