Гранат – вкаменените капки кръв на Богинята Майка

Гранат

Гранат – вкаменените капки кръв на Богинята Майка

Факти за граната

Името на камъка „гранат“ идва от латинското „granatus“ – което означава зърно. Вероятно названието идва от „Malum garanatum“ (дървото Нар), поради приликата на кристалите гранат със зрънцата на плода гранат. Основните търговски находища се намират в Шри Ланка, Бразилия, Зимбабве, Танзания, Кения, Мозамбик, Мадагаскар и Индия.Освен това има находища и в Русия, в Якутия и Чукотка. Гранатите със зелен цвят са открити в Урал. Находища на гранати са известни и в Австралия, Австрия, Аржентина, Замбия, Мексико, Норвегия, САЩ, и Южна Африка.Познат е на човека още от бронзовата ера, когато се е използвал и като абразив за полиране на кости.

Научни данни за граната

Граната принадлежи към групата на силикатните минерали. Групата на гранатите има голямо разнообразие от цветове: лилав, червен, оранжев, жълт, зелен, кафяв, черен или безцветен. Групата на граната съдържа 6 различни  вида: пироп, алмандин, спесартит, гросулар, андрадит и уваровит. Всички те имат сходна кристална структура, но се различават леко по своя химичен състав. През 1990 година са открити и сини гранати, които се срещат изключително рядко. Твърдостта на граната е 7 до 7,5 по скалата на Мос, като най-твърд е алмандина и често миниатюрните кристали алмандин се използват като абразив. Гранатите с висококачествена кристална структура и висока чистота най-често се използват за изработката на бижута с гранат.

Астрология и зодии

Според месеца на раждане гранатът съответства на м. януари. Според зодията камъка се разпределя в няколко зодии съгласно различните астрологични школи, а имено в знаците Скорпион, Козирог и Водолей. Не се препоръчва да бъде носен от представителите на зодия Телец и Рак.

Аюрведа

Съответства на базисна и сакрална чакри поради голямото разнообразие на цвят и състав. Граната бързо влиза в резонанс със чакрите, пробуждайки в човека чувство за собствено достойнство, увереност и страст. Ако имате проблеми с първа чакра (Муладхара), носете колан с гранати.

Литотерапия и лечебни свойства на граната

В литотерапията се използва при масажни процедури за лечение на маточни, вагинални и репродуктивни проблеми и за всякакви заболявания на кръвообращението. Гранатът пречиства кръвта и оказва благотворно въздействие  при възпаления, инфекции и кожни болести. Полезен е при измръзване, анемия, парализа, невралгия, артрит. Привлича и насърчава любовта и спокойствието, прогонва депресията. Използва се при лечение на сърдечни състояния и нарушена функция на черния дроб и панкреаса. Гранатът помага за преодоляването на нездравословните навици и на всичко, което ни пречи да бъдем себе си.

Магични свойства на граната

Заземява и защитава във физически и в емоционален смисъл – балансира потока от енергии в човешкото тяло и  активира Кундалини енергията. Гранатът насърчава любовта, връзката и постоянството. Той засилва желанията и страстта.  Помага в стресови ситуации. Стопява гнева и предпазва от опасности. Гранатът носи енергията на огъня.
По време на медитация подобрява отпускането, възстановяването, вдъхва мъдрост и духовната истина.
Гранатът е символ на искрената и истинска любов.  Гранатът е камък на ангажираността и предаността. Камък за страст и интимност с любимия човек. Казват, че когато Червени Гранати се използват с Аметист върху центъра на третото око, творческата сила на интуитивните сили се активира. Най-добре гранатите се съчетават с ахати, сапфири, изумруди и фианити.

Легенди и интересни факти за граната

Легендата гласи, че този камък е бил талисман на пътешествениците, и че е бил сложен във светилника на Ноевия ковчег. В древни времена хората са вярвали, че който носи  талисман от гранат  има огромна власт над хората, затова този амулет са носели предимно мъжете, когато са тръгвали на военни походи. В Черна гора разказват легендата за красиво момиче, което след празника на урожая трябвало да извърши ритуала по жертвоприношение в чест на земята. За целта кана с младо вино се отнасяла в гората и се оставяла за Богинята Майка, като благодарност за нейната щедрост и като молба за бъдещо благоденствие. Момичето трябвало само да отиде в гората през нощта, но по някаква причина се заблудила, паднала под магията на злите духове и се вкаменила. Каната с младото вино паднала от вкаменените ѝ ръце и се разбила на земята. Но Богинята Майка не позволила нито капка от свещеното вино да се пролее – още докато капките летели във въздуха, те се превърнали в камъни с невиждана красота. Това са гранатите, които имат наситения цвят на младо вино и напомнят за красотатата на младото момиче. И досега в Черна гора вярват, че в буретата с младо вино трябва да се сложи гранат, за да получи то своя дълбок вкус.

Как да се грижим за бижутата с гранат

Гранатът и бижутата с гранат трябва редовно да се почистват, не само от натрупаните нечистотии, но и от натрупаната негативна енергия. Най-лесто това става с мек сапунен разтвор и изпракване със студена вода. В никакъв случай не използвайте агресивни препарати и абразиви.

Как да различим естественият гранат от ментетата

Истинските гранати имат нееднородна структура и окраска, която самата природа е създала. Обикновено те се срещат в природата с малки размери, и ако някой ви предлага голям крупен гранат, имайте едно наум, че може камъкът да е лабораторно създаден или пък откровено менте. Тъй като гранатът е твърд камък, може лесно да се провери дали е истински. Има няколко начина на проверка:

  • на първо място – според шлифовката на камъка. – Обикновеное гранатът се шлифова в три вида огранки – принцеса, кръгла и изумруд.
  • на второ място – според цвета – За да проверите дали камъка е боядисван, можете да го пуснете във вряла вода. Ако водата се оцвети, значи камъкът е боядисан.
  • На трето място – според твърдостта – Гранатът е сравнително твърд камък. Можете да го проверите ако драснете върху стъкло. Ако е истински, върху стъклото остава драскотина.

Искрено се надявам, че информацията, която споделих с вас ви е интересна и полезна. Моля, споделете вашето мнение в коментарите – с какво ви привличат или пък отблъскват гранатите, какви бижута с гранат искате да носите.

Share this post

Вашият коментар