Почистване на бижута от стомана с продукти от домакинството – част 2

Лесен и еко начин да почистите бижутата си от стомана със сода бикарбонат.

Почистване на бижута от стомана с продукти от домакинството – част 2

Преди известно време ви разказахме как можете да почистите своите бижута от стомана у дома и без скъпи препарати – а именно с вода и сапун. Повече за този метод можете да прочетете в част първа .

Вторият метод за почистване на бижута от стомана е със сода и вода. За него ще ви разкажем сега в няколко лесни стъпки. И така, първото нещо от което се нуждаете е сода бикарбонат (наричана още сода за печене) и вода. Смесват се содата и водата в малка купичка в съотношение 2:1, т.е. 2 части сода и една част вода. Получава се кашичка.

След това ще се нуждаете от стара четка за зъби с мек косъм, която ще използваме за почистването. Обикновено детските четки за зъби са с мек косъм и са подходящи за целта. Имайте предвид, че ако използвате четка с по-твърд косъм, рискувате да надраскате бижутата си. За почистване на бижута от стомана четката се потапя в кашичката от сода и вода, и лекичко започвате да търкате бижуто. Опитайте се да следвате линиите на бижуто, което почиствате, т.е. по дължината на бижуто, а не перпендикулярно. Така няма да надраскате стоманеното си бижу. При почистване с четката се постарайте да почистите добре пукнатините и дупчиците. В случай че стоманеното бижу има камъни, опитайте се да не ги търкате със содата, за да не ги надраскате.

Следва изплакване с топла, но не гореща вода, докато отмиете добре всичката сода от бижуто. Оставете вече почистеното бижу върху мека хавлия и попийте добре водата. Последната стъпка е полирането с полир-паста или кърпа за полиране на стомана (продават се в магазини от типа на железарии, направи си сам, домашен майстор и т.н.). Важно е да знаете – в никакъв случай НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ полираща паста за сребро, тъй като рискувате да оцветите бижутата си. Друга важна подробност при полирането е да следвате линията на бижуто, за да не го надраскате.

Готово! Можете да се насладите на резултата. 🙂

Разгледайте нашите предложения за бижута от стомана и изберете това, което най-добре приляга на вашия стил.

Снимка – wikihow.com

Share this post