Лабрадорит – частица от Северното сияние заключена в камък

Лабрадорит – частица от Северното сияние заключена в камък

Факти за лабрадорита

Названието на камъка лабрадорит (labradorite) произхожда от името на полуостров Лабрадор (Канада), където е  открит за първи път. Лабрадорит ce среща и в Индия, Финландия, Мадагаскар и Русия. Характерно за този кристал е, че променя цветовете си, когато се огрее от светлина. Цветовете в него преливат от тъмно синьо към маслено зелено в най-различни комбинации, което е просто уникално.Среща се в метеоритите.  Той се разпознава лесно, пронизан е от черни игловидни нишки и прелива в зелено, виолетово, синьо, жълто и дори оранжево-червено. Лабрадоритът със ниско качество от ювелирна гледна точка е мътносив със загадъчни синкави или зеленикави проблясъци. Но дори и този най-невзрачен на вид камък е неустоимо привлекателен. В другата крайност е спектролита, който всъщност е най-висококачественият минерал от групата на лабрадоритите – той има тъмна основа и прекрасна иридизация. Според хората занимаващи се с езотерика спектролита има най-мощно магическо влияние.

Научни данни:

Лабрадоритът е минерал от групата на плагиоклазите. Общата му формула е

(Na, Ca,) (Al,Si) AlSi2O8  

Кристалите му са плочести. Притежава съвършена цепителност. Твърдостта му по скалата на Моос е 6-6.5. Цвета му варира от светлосиво през тъмносиво до черно, като за лабрадорита е характерна синкава иридизация – това е оптичен ефект при който, когато светлината пада върху камъка под различни ъгли, цветът му се променя и се наблюдава преливане в различни цветове.

Астрология и зодии:

Лабрадоритът не е традиционен „рожден камък“ за нито една зодия. Според астролозите обаче подхожда най-много на представителите на зодиите Телец, Скорпион, Лъв и Стрелец. Представителите на останалите зодиакални знаци също могат да го носят, с изключение на Козирог, Рак и Водолей. Те трябва да бъдат по-внимателни с него и да го носят когато почувстват, че имат нужда от неговата сила.

Аюрведа:

Лабрадоритът според Аюрведа е камък, който синхронизира астралното тяло с физическото. Използва се за отваряне на Третото око (шеста чакра). Освен това той въздейства благотворно и на коронната, гърлената и пъпната чакра. За да въздействате на всички чакри едновременно носете гривна с лабрадорит. За да въздействате на коронната чакра и на третото око – носете обеци или украшения за коса с лабрадорит. За да въздействате на пъпната чакра – носете колан с лабрадорит.  

Литотерапия и лечебни свойства

Лабрадоритът помага при лечението на безплодие, ставни проблеми, заболявания на простатата и при някои заболявания на пикочно-половата система. Намалява болката при заболявания на гръбначния стълб. Активира метаболизма и стимулират отделянето на камъни от бъбреците. Лабрадоритът влияе положително при смущения на мозъка и очите, намалява стреса, лекува простуда, подагра, ревматизъм, при жените може да балансира хормоните и да освободи напрежението по време на менструация, понижава кръвното налягане.

Магични свойства

Лабрадоритът има много силно изразени магически свойства. Той усилва интуицията, помага за развиване на телепатия, развива ясновидски способности“ При медитация и астрални пътувания подсигурява завръщането във физическото тяло. Златистият лабрадорит  помага за свързване с духовния свят. Спектролитите зареждат с езотерична мъдрост. Лабрадоритът очиства цялостно аурата и я стабилизира. Той е и мощен стимул за творческата енергия. Може да отприщи неподозирани таланти в притежателя си.

С кои камъни да съчетаваме лабрадорита

Внимавайте с какви камъни съчетавате лабрадорита си, тъй като не всички са подходящи. Най-добре лабрадоритът дружи с планински кристал, аметист, розов кварц, яспис, опал, халцедон. Съчетаването му с малахит, кехлибар, обсидиан и сардоникс е по-скоро неутрално. Изобщо не се препоръчва съчетаването на лабрадорит с изумруд, топаз, гранат, циркон и авантюрин.

Легенди и интересни факти:

Лабрадоритът е мистичен камък, който има свойствата да защитава притежателите си като им носи светлина. Древна ескимоска легенда разказва, че зъл магьосник хванал в плен Северното сияние, и за да не избяга го заключил в една огромна скала на полуостров Лабрадор. Един смел инуитски воин се опитал да освободи сиянието с копието си, но една част от него останала в плен на камъка. Сиянието отлетяло към небето, но част от дъгоцветните светлини останали в земната твърд. Именно това са днешните лабрадорити. Тези красиви отблясъци в синьо, зелено, лилаво, жълто-златисто го правят наистина уникален камък.

Лабрадорит (спектролит) не трябва да се преотстъпва, нито да се подарява. Не позволявайте на други хора да докосват вашия лабрадорит. Когато го носите повече време, камъкът се настройва към вашето биополе и чуждото въздействие ще го обърка. Също така не бива да се носи всеки ден.  Слагайте го, когато усетите необходимост. Как ще разберете това – Ами лесно е, просто нещо ще ви подсказва „Днес искам да нося бижутата с лабрадорит“.  

Как да се грижите за бижутата си с лабрадорит:

На първо място избягвайте да сапунисвате или цапате бижутата с лабрадорит с козметика или парфюми. Можете да ги почиствате само с вода и мека четка или салфетка, за да паднат натрупаните мъртви клетки, прах, пот и други нечистотии. След това подсушете с мека кърпа. Когато не носите бижу с лабрадорит, не го прибирайте в кутийка, а го окачете на видно място. Така той ще събира светлинна енергия в себе си, която ще отдаде на вас, когато имате нужда от нея.

Очистване и зареждане на бижутата с лабрадорит:

Очиствайте лабрадорита си поне веднъж месечно от натрупаната негативна енергия, като го държите под течаща вода за няколко минути. Ако повърхността му изглежда мътна, поставете камъка в чаша чиста минерална/изворна вода и го оставете на слънце за ден два. Така слънцето ще изгори  натрупаните негативи, и камъка ще се зареди с положителна енергия. Този минерал обича светлината, особено лунната. За да го заредите с положителна енергия също можете да го оставете през нощта под лъчите на луната.

Как да различим естественият лабрадорит от ментетата:

Заради своята особена природа, лабрадорита е много трудно да бъде подправен. Все пак на пазара има и синтетичен лабрадорит. За да го отличите от естествения е нужно просто да го повъртите в ръце – при попадане на светлината под различни ъгли, лабрадорита иридизира в различни цветове. Този ефект напомня на триизмерно северно сияние.  Надявам се, че тази информация ви е била полезна и интересна.

Share this post

Вашият коментар