Котвата – символ на надеждата и морето

Котва - един невероятно мощен талисман, който пази от беди и връща надеждата

Котвата – символ на надеждата и морето

Наближава лятото и … както се пее в една песен: “Еееее, и замирисва на море…” А един от най-морските символи е котвата. Тя е олицетворение на надеждата, на морето, на мъжествеността. Появява се още в древноегипетското изкуство като образ на мирозданието, обединявайки лодката (женското начало) и мачтата (мъжкото начало), обвити със змия (живота). Това бил символ на тайнството на брака, а в последствие означавал спокойствие в семейния живот.

Мъжка кожена гривна Котва
Мъжка кожена гривна Котва

Първите поклонници на котвата като талисман са хората, чийто живот е тясно свързан с морето, реките или големите езера. При мореплавателите котвата е символ на късмет: моряците оставяли на брега изображение на котва за да може пътят им да бъде лек и безоблачен и да се завърнат у дома при любимите си хора.  За това древните мъдреци са считали котвата за знак за безопасност, преданност, надежда, внимание, концентрация.

Защо обаче този типично морски талисман е толкова популярен? Често сравняват живота със бурен поток или стихия, която може да унищожи по-слабите хора. Блуждаейки по морето на живота, след поредното корабокрушение, човек често търси своя спасителен бряг, на който да остави котвата и да получи така жадувания подслон и спокойствие.

Висулка от стомана Котва
Висулка от стомана Котва

В християнството котвата се е използвала като скрито изобразяване на кръста, а по-късно този символ се свързва със Свети Николай, който е покровител на всички моряци.

Ръчно изработена гривна от естествена кожа и стомана с котва
Ръчно изработена гривна от естествена кожа и стомана с котва

Котвата се използва и в хералдиката, като тя присъства в гербовете на градове-пристанища.

Бижута със котва се препоръчват на спокойни хора, които обичат да обмислят добре нещата, без да бързат. Тя ще им помогне в момент на опасност. Счита се още, че котвата ще “закотви” късмета при този, който я носи. Добре е този талисман да се носи и от хора, които много пътуват – тя ще ги предпази от неприятности по време на пътуването.

В модата морският стил винаги е популярен – класическите синьо и бяло, бижутата с морска тематика, аксесоарите с морски елементи… Просто трябва малко смелост и ще бъдете неотразими. Можете да разгледате и нашите предложения за бижута с котва

Share this post