Гривна – символика, значение, история

Гривната като подарък и украшение

Гривна – символика, значение, история

Гривна – бижу подходящо за всеки – и малките деца, и възрастните искат да бъдат забелязани.  А Вие обичате ли да носите гривни? Те са красиви и много разнообразни – тесни, широки, твърди, гъвкави, кожени, от мъниста, от плат, от глина, от метал, могат да съчетават най-различни материали и техники. Гривната е бижу за ръката и може да се поставя от китката до рамото. Това украшение може ефектно да допълни външният вид, да създаде настроение, да подчертае нрава на този, който го носи, а също така може да бъде и много силен амулет.

Първите гривни са се появили още при праисторическите хора. Отначало гривната е била плетена от кожа, трева и кора на дърво. Постепенно при изработването на гривни са се добавяли кости, зъби, камъни и метал. Много често гривните са имали култово и религиозно значение, като са подчертавали социалният статус на своя собственик или пък са символизирали съпричастност към някаква общност.

Съвременната гривна е по-скоро аксесоар, резултат на майсторството на дизайнера и ювелира, които са го изработили. Гривни носят както мъжете, така и жените. В момента освен гривни от злато и сребро, много предпочитани са гривните от стомана, т.к. тя е по-евтина като материал, изглежда стилно, има страхотен блясък, поддържа се лесно, и не на последно място цената на гривна от стомана е много по-изгодна. Гривна от стомана и кожа пък е чудесен подарък. Този тип гривни са предпочитани от мъжете. За дамите хладната стомана комбинирана с ефектни мъниста от полускъпоценни камъни ще внесе настроение и акцент в тоалета. Изключително атрактивни са и гривните от естествена кожа и мъниста – те са уникални, комфортни и шармантни. Винаги ръчно изработените гривни са по-добрият вариант за подарък, защото едва ли ще видите същата гривна носена от друг човек.

Купувайки гривна като подарък, вие ще зарадвате свой приятел или близък човек, и ще му покажете колко специален е той/тя за Вас. Остава само да изберете вашата гривна 🙂

Share this post