Плетене на халкички или каква е връзката между воинските ризници и бижутата

Плетене на халкички - връзката между воинските ризници и бижутата

Плетене на халкички или каква е връзката между воинските ризници и бижутата

Корените на изкуството на плетене на халкички се крие много назад в историята на човечеството. Ризниците са били известни много преди Средновековието. Някои римски автори са наричали ризницата “галска риза”. Тъй като няма точни писмени източници, въз основа на открити при разкопки артефакти, се счита, че изкуството на изработване на ризници от сплетени халкички е започнало в средата на първото хилядолетие преди новата ера. Вероятно това се е случило в Европа и Азия приблизително по едно и също време, но независимо едно от друго. Едни от първите находки са от скифски гробове, датирани от 5-ти век преди новата ера.

В Древният Рим ризницата е станала един от основните видове защитно облекло. Смята се, че римляните са я заимствали от келтите. До наши дни са достигнали образци на ризници, които са тежали 7 кг, при диаметър на халкичката 4 мм.

Ризницата е имала задачата да предпази воина по време на бой. За целта са се използвали железни халкички, които са били ковани, за да заякне метала, и допълнително краищата на халкичките са били занитени една за друга, за да се избегне разплитането. С времето бойният меч еволюирал и се изменил, хората са открили огнестрелните оръжия и използването на ризниците започнало да намалява. Трудно е да се каже кога точно изкуството на плетене на халкички е преминало от военната към художествената/ювелирната употреба. Разбира се, има някакво сходство в плетките, но плетките от халкички за бижута са много повече от тези използвани за изработка на ризници.

Целият процес на изработка на бижута от халкички е ръчен, и именно това придава много допълнителна ценност на готовите ръчно изработени бижута. На първо място майстора трябва да си изработи халкичките. Обикновено метала (стомана, сребро, мед, титан, алуминий и т.н.), избран за съответното бижу се изтегля в тел, която се навива и от нея се нарязват халкичките. Следва сплитането. Това също е изцяло ръчен процес. При фабрично изработените бижута халкичките се запояват, валцоват и дооформят машинно. При ръчното плетене на халкички, цялата красота на плетката се постига само и единствено от “рисунъка” на сплетените халкички, без никакви допълнителни обработки.

Бижутата изработени в техниката на плетене на халкички често се асоциират със защита или броня. На пипане те напомнят на гъвкава и подвижна ризница, това усещане е особено осезаемо когато носим широка гривна или масивно колие. Хората, които носят такива бижута сякаш слагат защита върху себе си, а околните … Те виждат само красивото бижу. Но тук има една “тайна”. Бижутата от халкички са не просто елегантност. Те са символ на това, което е недостъпно за останалите. Защото за да избереш да носиш бижута от стоманени халкички се иска смелост – Смелост да излезеш от тълпата, смелост да бъдеш себе си, смелост да бъдеш различен. Смелост, която останалите нямат!

Share this post

Comments (2)

  • Милчо

    Колко струва една такава плетена ризница?

    10.01.2020 at 17:39
    • Светлана - Teoniko-Бижута с харизма

      Здравейте, Милчо!
      Цената на една ризница варира в зависимост от размера на ризницата, и дебелината и диаметъра на халкичките. Ако желаете, нека се чуем по телефона и да обсъдим каква точно ризница ви трябва, за да мога да ви кажа и цена.
      Поздрави

      10.01.2020 at 20:57

Вашият коментар