Бижута от стомана или украшения от бижутерска сплав – ЗА и Против

Бижута от стомана или украшения от бижутерска сплав - ЗА и Против

Бижута от стомана или украшения от бижутерска сплав – ЗА и Против

В началото на моя път в изработката на бижута имах голяма дилема какви материали да избера. Критериите ми бяха на първо място цената, качеството и разбира се ефекта, който исках да постигна. Благородните метали отпаднаха поради високата си цена. Останаха ми вариантите стомана и бижутерска сплав, и трябваше да взема решение кой материал да избера.

Започнах с бижутерската сплав – един от най-големите плюсове на украшенията от бижутерска сплав е изобилието от елементи.

Могат да се намерят 1000+ варианта на един елемент, (например сърце) – различни размери, различни форми, изчистени, с камъчета, без камъчета и т.н. Друг много силен коз в тяхна полза беше цената – материалите от бижутерска сплав са изключително евтини. За едно и също количество и вид елемент (например закопчалките за кожени гривни във формата на котва), цената на елемента от бижутерска сплав е в пъти по-ниска от тази на аналогичен елемент от стомана. И признавам си, изкуших се и купих елементи за бижута от бижутерска сплав. Направих си обеци и гривна, и веднага си ги сложих.

Голяма грешка! 3 часа след като сложих обеците, ушите ми бяха вече възпалени, сърбяха ме, и от цялото търкане и чесане дупките на ушите ми се разкървиха. Разбира се, свалих обеците и повече не ги сложих. Гривната издържа по-дълго време – беше лято, носих я 2 дни, но от изпотяването кожата на китката ми стана зелена, появи се ужасен ситен обрив, който сърбеше непрекъснато. Свалих и гривната. Беше ясно, че бижутерската сплав не е материала от който искам да правя бижута.

Остана да “пробвам” как ще се държи стоманата. Поръчах си малко материали от стомана, колкото да тествам. Отново си направих обеци и гривна, които веднага сложих.
През деня обеците бяха ок – ушите бяха спокойни, нищо не ми дразнеше. Гривната също се представи добре. Затова реших, че няма да ги свалям през нощта и да спя с тях. Както се казва “Като ще е гарга, да е рошава”. На сутринта всичко беше наред – ушите ми бяха ОК, китката също. Това упражнение продължи една седмица без прекъсване. И след като в края на тази седмица аз нямах никакви оплаквания решението беше взето – стоманата е моят материал.Главният плюс на стоманата е нейната хипоалергенност, но според мен този плюс бие всички “плюсове” на бижутерската сплав. Защото ние си купуваме и носим бижута за да бъдем красиви, за да се отличим, за да се почувстваме обичани и приети в определена среда, но без това да се отразява негативно на здравето ни.
Въпреки по-високата цена на бижутата от стомана, тя определено е оправдана заради високата полза, която те имат върху здравето, външният вид и самочувствието ни. А самите бижута можете да разгледате в категорията Бижута от стомана
За поръчки и въпроси – позвънете на тел.0897967107, или ми пишете лично съобщение или на e-mail: [email protected]
А вие алергични ли сте към бижутерската сплав?

Share this post

Вашият коментар