Апатит – красивият измамник

Апатит

Апатит – красивият измамник

Често бъркан с топази, оливини и берили, апатитът е трудно разпознаваем. Трябва да се каже, че съществува в различни форми и цветове. Освен това той много прилича на други камъни. Това би могло да обясни липсата на легенди, свързани с апатита. Едва през 1767 г. се чува за камъка.

Факти за апатита

Испанският натуралист Педро Франсиско Давила го кръстил “фосфорен камък”. През 1786 г. немският геолог Абрахам Готлоб Вернер решава да проучи внимателно минерала. Той решава да го нарече апатит. Това име идва от гръцката дума „apatao“, което означава да заблуждавам. Геологът наистина вярва, че камъкът има измамен вид поради приликата си с други минерали. През 18 век е открита истинската идентичност на апатита. Всъщност той принадлежи към групата на хексагоналните фосфати. Общата формула на минералите от групата на апатита е Ca5(PO4)3(F,OH,Cl). Като фосфатен минерал, апатитът се състои предимно от флуориран калциев фосфат. Той има шестоъгълна кристална система. Съдържанието на хлор, флуора, хидроксидните йони се променя в зависимост от находището. Освен това апатита съдържа в състава си и примеси на манган, алуминий, желязо, и редки елементи.

  • твърдост по скалата на Моос – 5;
  • блясък – от стъклен до мазен;
  • цветове – кафеникав, зелен, син, бял, виолетов, синьо-зелен, понякога се срещат и розово до червено;
  • Прозрачност – от прозрачен до непрозрачен;
  • крехък, лесно се цепи;
  • плътност – 3,2-3,4 гр/см3.

Минерала се среща в гранитни пегматити, в седиментни скали.

Разновидности на апатита

В общата група на апатитите се отделят следните разновидности:

  • хидроксилапатит;
  • флуорапатит;
  • стронциоапатит;
  • хлорапатит;
  • карбонат-апатит.

Кристалите от минерала с ювелирно качество могат да се разделят на видове според цвета им. Най-търсени са тези с ефект котешко око и прозрачните апатити в синьозелен, зелен и лилав цвят. Съществува допълнителен тъмносин вид апатит, наричан “мороксит”, но той най-често е термично обработен. Стойността на апатита се определя от това доколко е прозрачен и колко е наситен цвета му. При тези с ефект “котешко око” се гледа най-вече рязкостта на лъча, който пробягва по повърхността. Като ювелирен камък апатитът се предлага в овална, кръгла или пръчична форма. Когато е с високо качество, той се превръща в фин камък със забележителна елегантност. Често, но не задължително, апатитите излъчват слаба, безопасна радиация. Имайте предвид, че апатитът е чувствителен към драскотини и може също да се счупи при въздействие.

Находища на апатит

Апатит има в Мианмар (Бирма), Бразилия, Индия, Кения, Мадагаскар, Норвегия, Шри Ланка, Южна Африка, Мексико, Канада и САЩ. Рядко най-висококачествените апатити надхвърлят един карат. Ярките синьозелени апатити с цвят на тропически океан обикновено са от Мадагаскар. С ефект “котешко око” се добиват от Алжир, Австрия, Мианмар, Бразилия, Канада, Египет, Германия, Индия, Израел, Кения, Мадагаскар, Мексико, Мароко, Норвегия, Португалия, Русия, Испания, Швеция, Шри Ланка, Южна Африка, Тунис и САЩ.

Апатита в бита на хората

Апатита се използва в много отрасли на индустрията. От него се извлича фосфор и се получават фосфорна и ортофосфорна киселина. Суровина е и за происводството на костен порцелан. Използва се и за производство на стъкло, което не пропуска УВ лъчите.

Както вече споменахме, той се използва за направа на красиви украшения и за лечение на различни физически, емоционални и духовни разстройства.

Лечебни свойства на апатита

Според литотерапевтите апатитът е истински лечебен камък, защото помага за възстановяване на баланса в тялото и ума. Според тях, само носенето на висулка, направена с този минерал, е достатъчно, за да успокои хипертонията и да регулира кръвното налягане. Благодарение на своите регулаторни свойства, апатитът също така насърчава обновяването на клетките.

Освен това позволява елиминиране на клетъчните отпадъци и токсините. Той стимулира функционирането на бъбреците и пикочния мехур. В допълнение към всичко това, апатитът е камък, който може да повиши плодовитостта и да подобри функционирането на циркадните ритми. И накрая, знайте, че този камък е полезен и за кожата. Може да елиминира различни кожни проблеми. В литотерапията апатитът често се използва за борба със затлъстяването. Той има силата да намали апетита, което помага при загуба на тегло. Поставяйки този камък върху чакрата на слънчевия сплит, можете да подобрите функционирането на храносмилателната си система, особено на стомаха. Това ще ви помогне да свалите излишни килограми.

Освен това апатитът помага да се установи истинската причина за наднорменото тегло или по-скоро причината, която ви подтиква да преядете. Този набег е необходим преди започване на диета за отслабване, тъй като насърчава успеха на програмата. В този случай просто използвайте камъка по време на сесия за медитация.

За възстановяване или укрепване на костите, зъбите и ставите, апатитът е силен съюзник. Имайте предвид, че оптимизира усвояването на калций от храната. Този камък е и ефективно средство за лечение на артрит, артроза и много други ревматични заболявания. Достатъчно е да увиете ставите, засегнати от разстройството, с превръзка, съдържаща няколко минерала.

Камъните ще облекчат болката и ще насърчат заздравяването. Пиенето на еликсир от апатит също е ефективен начин за излекуване на болните кости и укрепването им. Това решение също помага за облекчаване на болката.

Магични свойства на апатита

Освен лечебните си свойства той има способността да регулира психо – емоционалното състояние на човека: гневните и раздразнителните той ще направи спокойни и уравновесени; избухливите и агресивните ще превърне в разумни и миролюбиви.

Може би затова апатитът е наречен камък на умиротворяването. Апатитът толкова се привърза към своя собственик, че заболява, когато собственика му е болен, обижда се, ако го подарят на друг човек, и дори може да умре, ако неговия собственик умира.

Този минерал прави всичко възможно, за да предпази собственика си от житейските проблеми и трудности, предупреждава го за възможна опасност, най-често чрез пророчески сънища. Но, много собственици на апатит разказват, че когато наближава опасност минерала започва да проявява активност по следния начин: кожата под пръстена започва да сърби, сърбежа е толкова силен, че дори се появява зачервяване от чесането, в човека се появява непреодолимо желание да махне апатита. Апатитът е камък на проявлението. Енергийната му вибрация е настроена към бъдещето, но осигурява връзка с минали животи. Със своята способност за пречистване на аурата, апатитът настройва човека с вибрационните енергии, които са свързани с развиване на психически дарби като ясновидството. Камъкът подпомага духовната настройка и медитацията, повишава кундалини и може да осигури достъп до прозрение за минали животи и телепатия. Разкрива кармичния източник на физическия дисбаланс и заболявания. Стимулира креативността и улеснява публичното говорене и ясната комуникация. Апатитът е полезен за хиперактивни и деца аутисти. Той разширява познанието и истината и облекчава скръбта, апатията, гнева, раздразнителността и преодолява емоционалното изтощение. На психическо ниво подобрява креативността.

Апатит и Аюрведа

Апатитът е преди всичко свързан с пета – Чакрата на Гърлото.

Апатит и астрология

Не е традиционен „Рожден Камък“ за определен месец. Апатитът е основно камък на Близнаците, за които е желателно да имат поне едно бижу с този минерал. Той облагородява характера им, заглажда острите ръбове и ги освобождава от комплексите. Иначе астролозите препоръчват украшения с апатит на родените под знаците на Риби, Овен и Лъв.

Как да носим бижута с апатит

  • За лечение на дихателните органи най-добре да се носи висулка с апатит. По-силно ще бъде въздействието му, ако минерала се намира на нивото на слънчевият сплит.
  • Когато имаме проблеми с гърлото, главоболие или пък има повишена опасност от инсулт или инфаркт – най-оптимално е да се носи късо колие с апатит (около шията – около 36-42 см).
  • За да подпомогнете усвояването на калций при проблеми с опорно-двигателният апарат и костите – носете гривни с апатит.
  • Тъй като апатита е отличен защитен талисман срещу всякакви нещастия, беди и проблеми, той е правилният избор за хора, практикуващи опасни професии. Препоръчва се на журналисти, полицаи, лекари, пожарникари, балетисти, циркови артисти и данъчни агенти.

Почистване и поддръжка на бижутата с апатит

За да почистите камъка, идеалното решение е да го потопите в съд с дестилирана вода за една нощ. Не се препоръчва почистването му със солена вода, пара или почистващи продукти. Използването на ултразвук също е забранено. Този камък е крехък и много чувствителен към химикали, абразиви, топлина, киселини и амоняк. Никога не използвайте пара, топла вода или ултразвукови почистващи препарати. Мийте го с хладка вода и деликатен сапун и го попивайте внимателно с мека мека кърпа, за да не надраскате повърхността му.

Разпознаване на апатита

Апатитът може да бъде идентифициран чрез няколко метода за тестване. Флуоресценцията е един от начините. Под УВ светлина апатитът е флуоресцентен. Апатитът е много по-твърд от калцита и по-мек от турмалина, берила и кварца. Обикновен тест с надраскване може да покаже дали камъкът е апатит.

Надявам се, че тази информация ви е била полезна и интересна, ако е така – споделете с приятели. 🙂

Share this post

Вашият коментар