Седеф – майката на перлата

Цветовете на дъгата в седеф от мидата Халиотис

Седеф – майката на перлата

От далечни времена хората са се възхищавали на скъпоценните камъни, и са ги използвали във магьоснически ритуали, украсявали са с тях корони, чаши, съдове, бижута… Но има една група “камъни” от органичен произход, който някога са били част от живата природа. Един от тези камъни е седефът. Като чуем името му и ни връхлитат мисли за море, сирени, морски дълбини, лято, младост…

По своята същност седефа е вътрешната част на раковината/обвивката на някои видове молюски. На английски името му е “mother of perl”, на италиански – “madreperla”, което се превежда като “майката на перлата”. И наистина, не от всяка раковина се добива седеф. Обикновено това става от мидите, които образуват перли. А състава на седефа и перлата е почти един и същ.

Ръчно изработени обеци Лавина от седеф и стомана
Ръчно изработени обеци Лавина от седеф и стомана

Седефа се състои от пластинки арагонит, който е кристал на калциев карбонат, с размери от 10 до 20 микрона в ширина, и до половин микрон дебелина. Тези кристали са разположени в паралелни слоеве, разделени от листове органична матрица изградена от органични биополимери (например хитин, люстрин и др.). Светлината, преминавайки по една от осите на кристала, се отразява и пречупва в следващия кристал, като по този начин се създава този ефект на “цветовете на дъгата”. Цвета и чистотата на седефа зависят най-вече от това къде е живяла мидата и с какво се е хранила. Най-добрия седеф се създава от молюските, живеещи в топлите тропически морета. Бисерните миди в Индийският океан дават седеф с разкошен бял цвят. А халиотиса създава седеф с великолепен червен цвят.

Всеизвестно е, че седефа се е използвал още в древността. В Ирак е открито колие от седеф на възраст 7000 години. В Древният Рим рисуването върху седеф е било високо ценено изкуство. От големи раковини с дебел слой седеф са се изработвали чаши и купи. Смятало се е, че ако пиете от такава чаша, ще се излекувате от много болести и ще удъллжите живота си. Но най-голяма популярност седефа добива в епохата на Просвещението. Тогава той се използвал не само в бижутата, с него са се украсявали дръжките на ножове, саби, пистолети и пушки, изработвали се камеи, табакери, часовници и т.н.

Лечебните свойства на седефа също не са за пренебрегване, т.к. той и досега се използва в медицината и козметиката – а именно: повишава общата работоспособност; укрепва имунитета; зарежда с енергия; помага при лечението на дихателни заболявания и болки в гърлото.

Ръчно изработена гривна от стомана и седеф Бяла приказка
Ръчно изработена гривна от стомана и седеф Бяла приказка

В магически план седефа е много светъл и силен камък – той развива интуицията, удължава живота, защитава от всякакви опасни влияния. От древни времена мореплавателите са го носили като талисман, нали все пак седефа идва от морето. Съвременните езотерици го препоръчват като камък подходящ за децата, тъй като ги предпазва от различни болести, и повишава настроението им. Седефа е покровител на семейството, като помага за укрепване на брачните устои, помага на този който го носи да осъзнае и поправи грешките си, и подтиква към взаимно разбирателство. Той поддържа и материалното благополучие в семейството.

Астролозите съветват представителите на зодия Водолей да носят украшения със седеф. На тях той ще им донесе успех в кариерата, творческата и трудовата дейност. С негова помощ ще намерят своето призвание в живота. На представителите на зодия Риби седефа ще помогне да спечелят всеки спор или пари. Ще ги подтикне да вярват в себе си, ще укрепи духа им и ще им помогне в себеразвитието им. За останалите знаци в зодиака не се препоръчва да го носят постоянно, като на Близнаците седефа е категорично забранен.

И ако не знаете, седефа се използва в разработки на военните за бронежилетки, в медицината за създаване на изкуствена костна тъкан, в автомобилостроенето за части за автомобили, в електрониката за компоненти и чипове, в нанотехнологиите. Като се замисли човек, колко много приложения, а вероятно има и още.

За тези, които държат на качеството сега ще разкажем и как да различат естествения седеф от фалшивия: На първо място – прокарайте остър предмет по камъка. Ако е фалшив, то ще остане видима следа, а натуралния ще остане цял. Също така при увеличение с лупа при естествения седеф се виждат характерни браздички по цялата му повърхност, докато фалшификата е гладък и при много голямо увеличение.

Ръчно изработено колие Лавина от седеф и стомана
Ръчно изработено колие Лавина от седеф и стомана

И не на последно място остава въпроса как да се грижим за бижутата от седеф – Тъй като естествения седеф е много крехък, желателно е да съхранявате бижутата си отделно от другите и по възможност в мека торбичка. Седефа е чувствителен към резки температурни колебания и продължително излагане на слънце. Трябва да се пази от силни удари, за да не се повреди. Почистването става с топъл сапунен разтвор и мека кърпа. Ако зацапването е по-дълбоко, то може да се използва картофено нишесте, но в никакъв случай не трябва да се употребяват химически средства. Също така пазете седефа от киселини и козметични продукти.

В нашия магазин ще намерите и бижута със седеф, които ще внесат баланс и положителна енергия в организма ви.

Share this post