Posted on

Почистване на елементите от цинкова сплав в бижутата

Почистване на елементите от цинкова сплав в бижутата

В наши дни пазара е залят с бижутерия от всякакъв клас – от скъпоценни метали и камъни, до метална сплав и пластмаса. Много от елементите използвани за направата на бижута са изработени именно от метални сплави за бижутерски цели. Това позволява цената на бижуто да бъде по-достъпна, без то да губи красивия си вид и блясъка си. Най-често се използват цинкови сплави за елементи като закопчалки, халкички, копчета, висулки и т.н.

Мнозина си задават въпроса вредна ли е цинковата сплав за здравето на хората? – Отговорът е НЕ. Съвременната цинкова ювелирна сплав не съдържа олово и никел, а именно оловото и никела са вредните за човешкия организъм метали и те най-често предизвикват алергични реакции. С термина цинкова сплав  производителите на бижута обозначават сплав между цинк, алуминий и мед. Често пъти тази сплав имитира сребро, и по тази причина намира толкова широко приложение при изработката на бижута.

Вторият въпрос, който често си задават хората е потъмняват ли тези сплави? – Истината е, че тези сплави потъмняват и променят цвета си при носенето върху кожата, но затова пък се почистват много лесно.

И така, при първият начин за почистване на елементите от цинкова сплав в бижутата са ви необходими сода бикарбонат, малко вода и мека кърпа. Когато забележите, че елемента от цинкова сплав е започнал да променя цвета си, просто го натрийте с малко паста от сода и вода (мокър пръст потопен в сода също върши работа) ;). Металният елемент веднага и без усилия ще върне предишният си блясък.

За почистване на елементите от цинкова сплав в бижутата ви можете да ползвате и паста за зъби. Процедурата е същата – натривате с четка и малко паста за зъби потъмнелият елемент, изплаквате и изтърквате със суха кърпа до блясък.

Третият вариант е почистване с нишадърен спирт – натопявате парче плат в нишадърен спирт и изтърквате потъмнелите части. След това полирате до блясък със суха кърпа.

Качествената грижа за блестящите ви аксесоари е гаранция за техния дълъг живот. Надяваме се, че нашите съвети ще ви помогнат да се радвате на бижутата си дълго време.