Пеперудата като символ – възраждане и полет на душата

Пеперудата като символ - възраждане и полет на душата

Пеперудата като символ – възраждане и полет на душата

Знаете ли, че пеперудата е един много древен символ, който може да бъде открит още в египетските йероглифи. Той едновременно се свързва със способността за превъплъщение и красота, и като символ на душата. Смята се, че най-голямо значение за пеперудата като символ има нейният цикъл на развитие. В началото тя е тромава гъсеница, която се храни с листата на дърветата – символизирайки живота на човека. След това тази гъсеница се трансформира в какавида – тъмен пашкул, който дава възможност на съществото в него да преживее неблагоприятният период на зимата. Този етап символизира смъртта. Но на пролет от този пашкул излиза красива и изящна пеперуда, която символизира красотата, възраждането и полета на душата.

Комплект от стомана Сребристи пеперуди
Комплект от стомана Сребристи пеперуди

В Африка пеперудата символизира душата на човека и идеята за реинкарнацията (прераждането).

В Античността е било разпространено вярването, че душата на човека го напуска във формата на пеперуда. Открити са фрески в Помпей, където Психея е изобразена като млада девойка с криле на пеперуда. А Психея е била отъждествявана с душата. От друга страна, нощните пеперуди в Античността са се смятали за символ на тайнствена мъдрост, която е скрита в тъмата на невежеството.

При келтите пеперудата е олицитворение на душата и огъня, а крилата на пеперудата са се отъждествявали със слънчевата топлина.

В Китай пеперудата символизира дълголетие, развлечение и любов. Когато пеперудата е изобразена на слива, това е символ на дълъг живот и красота; когато пеперудата е изобразена с хризантема – то това означавало красота в преклонна възраст; когато е в съчетание с перо – символизира дълголетие.

В Япония пък благодарение на своята грация и лекота, пеперудата служи като символ на женствеността, радостта, отъждествявала се със младите жени.

Както сами можете да видите, пеперудата като символ в различните части на света може да се отъждествява по различен начин, но като цяло пеперудата е символ на метаморфозата. За това подарявайки на жена бижу във формата на пеперуда, това украшение може да се превърне в истински амулет за нея, и да привлече в живота и достоен за нея мъж, и да и помогне да го задържи до себе си.

В Китай съществува красив обичай жениха да подарява на невестата си жива пеперуда, като символ на неизменната си любов към нея. Също така се подарява и пеперуда от нефрит, която да напомня за този ден.

Висулка от стомана Пеперуда
Висулка от стомана Пеперуда

Ако подарявате пеперуда за рожден ден, то по този начин вие желаете дълголетие.

Съществуват и много поверия свързани с пеперудите. Ето и някои от тях: Ако в дома ви влети пеперуда – това е знак за щастливо събитие. Ако пеперудата влезе през прозореца и кръжи (танцува) – гответе се за сватба; ако кацне и стои – в дома ви ще има мир и спокойствие; ако хванете влетяла пеперуда и и прошепнете желание, а след това я пуснете, то вашето желание ще се сбъдне; ако пеперудата влезе през вратата – очаквайте желани гости.

В нашия магазин можете да откриете бижута във формата на пеперуди, които ще подчертаят вашата женственост и чар.

Share this post