Posted on Leave a comment

„Защо е тооолкова скъпо?“

За цената на ръчно изработените бижута

Днес темата е за цената на ръчно изработените бижута. Провокирана съм да напиша тази статия защото често ми задават въпроса „Защо е толкова скъпо при вас?“ Ако и ти смяташ че ръчната изработка не трябва да струва скъпо, тогава нека изясним защо това не е вярно.

И така, цената на едно бижу ръчна изработка се формира от цената на материалите и цената на труда. И ако се замислите, цената на труда и времето, които автора/дизайнера е вложил е по-голямата част. Все пак вие също ходите на работа и определено искате вашият труд да бъде оценен и заплатен подобаващо. Защо тогава искате дизайнера да обезценява труда и таланта си?!??

Ще ви дам един пример – изработката на гривна Симфония в бяло отнема около 4 часа. Гривната е богата, всяко камъче, всяко мънисто трябва да се обработи, и след това всички тези камъчета да се съберат в гривна. А това е време. И това само е времето за изработката!!! Тук не се включва времето нужно за уточняване на дизайна, снимане, обработка на снимките, писането на текстовете. А това също е време, нали? 

На следващо място са материалите. Ако си направите труда да проверите: 

* колко струват 10 бр СТОМАНЕНИ халкички, (а в една гривна си използват доста повече от 10 бр). – Все пак не искаме гривната да ви предизвиква раздразнения и метала да променя цвета си, а цената на стоманата определено е в пъти по-висока от цената на цинковата сплав за бижута.

* колко струват различните камъни – защото едно мънисто аметист може да струва 0,25 лв, а в една гривна може да има 20 мъниста аметист. А не е само аметистът, има и други камъни, които са на различни цени… И така цената расте още.

Ако добавим и делегирането на работа на друг човек – например да се дадат бижутата на професионален фотограф за заснемане, ако се наеме някой да напише интересни постовете за социалните мрежи, ако се наеме професионалист да се занимава с рекламата… На тези хора също трябва да им се плати за труда, нали? Защото никой не работи безплатно.

Ето това са част от факторите, които определят защо цената на ръчно изработените бижута е такава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *