Хематит – кървящият камък

хематит

Хематит – кървящият камък

Хематит – един от най-интересните и необичайни минерали на нашата планета, на когото от древни времена се приписват необикновени свойства. Камък на магьосници и вещици, талисман на войни, а също така и главен атрибут на алхимици, хематита заема особено място сред камъните и минералите.

Хематита е минерал от групата на железните руди, който често се среща в природата. На външен вид той представлява непрозрачен камък с черен до тъмносив цвят със силен металически блясък. В природата макар и рядко се среща хематит с червен до вишнево-кафяв цвят. Често бива наричан и “черна перла” . Особеното при хематита е, че стрит на прах, той оцветява водата в кърваво-червен цвят, при което тя заприличва на кръв. Заради тази му особеност древните гърци нарекли този камък “Haimatos”, което означава “кръв”.

Хематита има широко приложение в ювелирното дело – от него се изработват различни декоративни фигурки и украшения. Рудата на хематита се използва и в различни производствени процеси – производство на чугун, на линолеуми. Също така не бива да пропускаме и качествата му на натурален пигмент при изработката на емайли, темперни бои, моливи за рисуване.

Гривна от стомана и хематит ръчна изработка
Гривна от стомана и хематит ръчна изработка

Хематита се образува в процеса на изветряне и продължително окисляване на желязосъдържащи пластове при определени хидротермални условия. В състава си този минерал съдържа 70% желязо. Fe2O3 – това е химичната формула на този минерал. Той кристализира в тригонална система, като неговите кристали са непрозрачни, с полу-металически блясък, с черен или тъмносив цвят. Въпреки красивия си металически блясък, хематита няма нищо общо със свойствата на желязото. Той е твърд и едновременно с това крехък, а ако минерала е в обработен вид, може да бъде объркан с морион или обсидиан. Характерен отличителен белег е, че прокаран по твърда повърхност хематита оставя червено-кафява черта.

От древни времена хематита се използва при лечението на рани, счупвания, порязвания, травми, кръвотечения, язви, болести на нервната система, понижено налягане, нарушения в обмяната на веществата, заболявания на кръвта. Според литотерапевтите хематита оказва благотворно действие на качеството на кръвта. Той е способен да подобри нейният състав, да стимулира изработката на еритроцити, да я изчисти от вредни примеси и да я обогати с микроелементи. Смята се, че хематита е много полезен при заболявания на всички кръвоочистващи органи – черен дроб, бъбреци, далак. В случай, че искате да използвате минерала за лечение, моля, посъветвайте се с литотерапевт, който ще подбере камък специално за вас, съобразно вашите заболявания! Ако искате да използвате хематита като профилактика на различни заболявания, можете да използвате гривни, мъниста, пръстени и висулки от хематит.

Ръчно изработена гривна от стомана и хематит Тракийска царица
Ръчно изработена гривна от стомана и хематит Тракийска царица
Ръчно изработени обеци от стомана и хематит Тракийска царица
Ръчно изработени обеци от стомана и хематит Тракийска царица
Ръчно изработено колие от стомана и хематит Тракийска царица
Ръчно изработено колие от стомана и хематит Тракийска царица

Освен лечебни, хематита има и много магически свойства – с него магове и чародеи се защитавали от тъмни сили и мощни заклинания, предизвиквали духовете на стихиите и общували с душите на мъртвите. Смята се, че хематита може да защити своя собственик от всякакви злини и да му разкрие тайните на Вселената. Освен това хематита стимулира сексуалната енергия, дарява сила и успехи на човека, който го носи. Препоръчва се мъжете да носят хематита на показалеца на дясната ръка, а жените – на показалеца на лявата ръка.

Според астролозите хематита е подходящ за родените под знака на Рак и Скорпион. На тях този камък помага да завършат всяко започнато дело. А за Близнаци, Риби и Деви хематита е противопоказен, т.к. е способен да отслаби силата им.

Украшенията от хематит изискват внимателна поддръжка и акуратност при носене, тъй като този камък не търпи удари и търкане. Поне веднъж в месеца хематита е необходимо да се почиства и “разрежда” – поставете го за няколко минути под течаща студена вода.

Вижте нашите бижута с хематит и подберете най-доброто за себе си.

Share this post