Символът сърце – олицетворение на любовта и добротата

Символ сърце - символ на любовта

Символът сърце – олицетворение на любовта и добротата

Може бе сте си задавали въпроса – откъде се е взел символа на сърцето, откъде произхожда и какво е неговото значение? В наше време сърцето е символ на любовта, но дали това винаги е било така… Искате ли да разберете? Ако, отговора е “Да”, то прочетете тази статия 🙂

Черен стоманен пръстен с цирконии Сърце
Черен стоманен пръстен с цирконии Сърце

И така, нека започнем с това откъде се е взел самия символ сърце и защо е наречен “сърце”. Ако се замислите, символа сърце и човешкото сърце никак не си приличат по форма. Съществуват няколко версии за възникване на символа сърце, и една от тях е подсказана от самата природа – версията на лебедите. Вероятно знаете, че лебедите са едни от малкото птици, които избират партньора си веднъж и завинаги. Те се отличават със своята преданост и вярност към партньора. И когато гледате как два лебеда плуват един към друг, пред очите ви се разкрива именно формата на символа сърце, образуван от главите и шиите на лебедите.

Ръчно изработено колие Сърце от стоманени рози
Ръчно изработено колие Сърце от стоманени рози

Друга интересна версия за възникването на символ сърце е от античността. В Древна Гърция и Древен Рим хората много са харесвали растението бръшлян и се възхищавали на неговата способност да обвива всички предмети, които се намирали край него. Именно заради това му качество те са изобразявали листа от бръшлян върху гробовете, като символ на вечна любов. А листата на бръшляна имат форма на сърце.

Една много различна версия за произхода на символ сърце идва от Древна Индия. Там символа сърце за индийците първоначално е означавал изображение на мъжката и женската аура. Те знаели и вярвали още преди стотици години, че човека има своя енергийна аура. И съответно, когато мъжката и женската аура се сливат в едно, възниква това светло и красиво чувство, което ние наричаме любов.

Сърцето е един от най-позитивните символи в целия свят. Той стабилно се е установил в нашето съзнание като символ на любовта,  милосърдието и добротата. Сърцето символизира и Божествената защита и любов. Но има някои правила, които е добре да спазвате когато подарявате сърце. Защото сърцето е и талисман и носи магия 🙂 И така:

Комплект от стомана Искрящо сърце
Комплект от стомана Искрящо сърце

Правило номер 1 – Не подарявайте “разбито” на две части сърце. Предполагаме, че сте виждали тези медальони, при които едната част остава при единия партньор, а втората част се носи от другия. Разбитото сърце носи много голям отрицателен заряд, то е символ на разрушената божествена защита, която се възстановява само когато двете половинки се съберат заедно. Подобен подарък има значение на шантаж, а това е вмешателство в свободната воля на човека.

Правило номер 2 – Не подарявайте “пронизани” сърца на любимата/ия си. Сърцето е символ на защита, а когато то е пронизано, тази защита и любов са “пробити”. А там където има пробив, скоро ще се отвори и цепнатина, която ще развали цялото, и лошите енергии ще вземат превес. Подобен подарък има значение на това да си сложите мишена и да се разхождате по стрелбище, все едно “дърпате дявола за опашката”.

Правило номер 3 – ПОДАРЯВАЙТЕ цяло, завършено сърце и нека този, който го носи да почувства цялата любов, с която го подарявате! Може да бъде украсено с камъни, да бъде оцветено – важното е да е цяло! И сърцето като талисман ще пази човека, който го носи, и ще съхрани и усили любовта ви!

Изберете своето бижу със сърце и направете някого щастлив!

Share this post