Пролетните празници в България – Цветница

Цветница - Влизането на Иисус Христос в Йерусалим

Пролетните празници в България – Цветница

Пролетта е един от най-красивите сезони в България. Природата се събужда, дърветата се разлистват, птичките запяват, слънцето се усмихва, цветята разцъфтяват… С една дума КРАСОТА накъдето и да погледнеш. В това време на годината се пробуждат силите на доброто и сътворението, и дават нов тласък на живота. С пробуждането на природата започват и едни от най-тачените и обичани празници – тези около Великден.

Ще ви разкажем за Цветница – един от най-пролетните празници. На този ден всички българи празнуват по един или друг начин. На Цветница имен ден празнуват всички, които носят имена на цветя, растения – Ралица, Енчо, Лилия, Калин, Здравко, Здравка, Венета, Венцислав, Цветан, Цветана, Камелия, Виолета, Явор, Ясен, Върбан, Маргарита, Роза, и т.н. Традиционно именниците получават подаръци за Цветница, т.е. подарък за имен ден. Най-честите подаръци за Цветница са бижута, дрехи, картини, икони…

Цветница или още Връбница се празнува в неделята преди Великден, или на шестата неделя от Великите пости. На този ден Иисус Христос е влязъл в Йерусалим, а хората радостно са го посрещали с палмови клонки в ръце. Българската Православна църква раздава на този ден върбови клонки, които се освещават от свещениците в нощта преди Цветница, а на самия ден се подаряват на вярващите. Върбовите клонки се свиват на венец и се окачват на олтар или икона, за да пазят дома от зло и болести. След една година този венец се изгаря, като така се изгарят всички злини от предходната година и се заменя с нов.

Можете да изберете подарък за Цветница за вашите близки и приятели в нашия магазин – разгледайте нашия каталог с бижута с цветя. Избора на ръчно изработено бижу като подарък за Цветница ще покаже на този, който го получава колко сериозно и внимателно сте се отнесли към тази приятна задача.

Share this post