Обеци – от древността до днес

Обеци - как са се появили и каква е историята им

Обеци – от древността до днес

Почти всяка дама, а вече и някои мъже, имат поне един чифт обеци. И те са наистина атрактивен и стилен аксесоар, който придава завършен вид на всеки тоалет. И малко история – обици от злато са намирани при разкопки в пластове, датирани към 6-то хилядолетие преди Христа или преди около 9000 години, т.е. много по-рано от древно-египетската цивилизация. В Древен Египет обиците са били символ на социално положение – носели са ги вождове, царе, жреци. Обикновено са били изработени от скъпоценни метали (злато, сребро, бронз) във вид на халки.

По-късно в Древна Елада обиците започват да се изработват във вид на висулки – пластини върху които се изобразявали богове, птици. В Древноримската империя започват да се използват и скъпоценни камъни при изработката на обеци. В този период богатите дами ги използвали за да подчертаят своя статус и положение в обществото. В Средновековието обици са носели богатите дами, като тогава започва и използването на полу-скъпоценни камъни, което позволява по-ниска цена, без от това да пострада красотата на бижуто.

Ръчно изработени обеци с тъмносин авантюрин Звездно сияние
Ръчно изработени обеци с тъмносин авантюрин Звездно сияние
Ръчно изработени обеци С дъх на пролет
Ръчно изработени обеци С дъх на пролет
Двойна спирала – Ръчно изработени обеци тип халки от стомана
Двойна спирала – Ръчно изработени обеци тип халки от стомана

Но своя бум обиците бележат през 20-ти век. Това е времето през което в бижутерията навлизат нови стилове и нови материали. Обици се изработвали не само от злато и сребро, но и с допълнителни елементи, което дало възможност за нови тенденции. Днес можем да си купим както обици от пластмаса, така и обеци от стомана, злато и сребро. Много хора предпочитат ръчно изработените обеци, защото те са неповторими и стилни. Новите материали при изработката на бижута дават много възможности на ювелирите и бижутерите. Стоманените обеци не предизвикват алергии и раздразнения, затова при пробиване на ушите първоначално се носят обеци от медицинска стомана преди да се сложат други метали и материали. Освен медицинска стомана, можете да се сдобиете и с обеци от титаниева стомана – сплав, която е много лека и здрава, както и устойчива на надраскване и корозия.

Ръчно изработените обеци в наше време са хит сред младите и хората със собствен стил. Те обикновено се изработват от метал и полускъпоценни камъни, перли, седеф, цирконии. Не са изключение и обеци от естествена кожа, мед и дърво. Много възможности за творчество дава полимерната глина. Всичко зависи само от въображението на майстора и вашия вкус.

Разгледайте нашата колекция от обеци, сигурни сме, че ще си харесате нещо! 🙂

Share this post