Медицинска стомана – що е то?

Ръчно изработена гривна от медицинска стомана клас 316

Медицинска стомана – що е то?

Напоследък стана доста “модно” носенето на бижута от стомана. И честно казано има защо. Ще ви представим някои факти относно стоманата, която се използва при изработката на бижута, а вие решете сами за себе си дали този материал ще присъства във вашият стил. И така:

Малко история

Неръждаемата стомана е създадена през 1913 година от британският учен и металург Хари Бреарли (Harry Brearley). При своите опити с различни сплави той открил, че стоманата с високо съдържание на хром е устойчива на кислородна корозия.

Медицинска стомана клас 316L

Стоманата, която се използва за изработката на бижута е висококачествена неръждаема стомана от клас 316L – т.е. тази стомана е наречена още медицинска стомана и ювелирна стомана. Медицинската стомана е сплав от желязо, въглерод, хром, молибден, никел. Тази сплав се използва още за изработка на висококачествени медицински инструменти (скалпели), за импланти, за посуда, за прибори за хранене, и т.н. Тя е много устойчива на корозия, трудно се поврежда, и в същото време е хипоалергенна. Рециклира се напълно и след претопяване може да бъде използвана отново.

Преимущества на бижутата от стомана

Ръчно изработена гривна от стомана Преплитане
Ръчно изработена гривна от стомана Преплитане
Ръчно изработен ланец от стомана Византия
Ръчно изработен ланец от стомана Византия

Преимуществата на неръждаемата стомана пред другите материали са няколко: стоманата дълго време запазва своя перфектен търговски вид; не се окислява и не потъмнява за разлика от други метали, като среброто например; не предизвиква алергии; не съдържа олово, а всички знаем колко опасен е този метал за човешкия организъм. Под въздействието на морска вода, слънчеви лъчи, агресивна среда стоманените бижута не променят външният си вид. Експериментално е доказано, че изделията от стомана могат да “живеят” от 20 до 50 и повече години. Стоманените бижута са неутрални към енергетиката на човешкия организъм.

Стоманените бижута се харесват на своите купувачи и заради атрактивната им цена. Можете и сами да направите справка за цената на бижу от стомана и от злато например. Разбира се, печели стоманата, която е в пъти по-изгодна. Стоманените бижута могат да бъдат изпълнени в най-различни стилове – класически, авангардни, етно, хеви-метъл и т.н. Като техника на изработка на бижутата от стомана, освен актуалният огледален блясък, бижутата се матират, което придава още по-скъп вид на бижуто.

Ръчно изработена мъжка стоманена гривна Кръст
Ръчно изработена мъжка стоманена гривна Кръст
Ръчно изработена гривна от стомана Вълна
Ръчно изработена гривна от стомана Вълна

Също така стоманените бижута могат да бъдат оцветени чрез различни покрития – родий, злато, бронз и т.н. Използва се така нареченото PVD-покритие – във вакуумна среда се нанася много тънко, но много устойчиво покритие от различни метали, което покритие не губи цвета си със времето. Освен това бижутата от медицинска стомана могат да се емайлират, което позволява изработката на уникални украшения. Изработват се гривни, пръстени, верижки, колиета, висулки, обеци, пиърсинг-бижута, часовници, а също и други аксесоари. Комбинира се с най-различни материали – кожа, полускъпоценни камъни, карбон, стъкло, каучук, дърво и т.н. Вариантите са безкрайно много, а ефекта – повече от зашеметяващ.

Вижте каталога с нашите бижута от стомана . И така, направихте ли своя избор?

Share this post

Вашият коментар