Мандала – събуждане древното знание в душите ни

Мандала - събуждане на древното знание скрито в душите н

Мандала – събуждане древното знание в душите ни

Всички сме виждали – къде по телевизия, къде в книги и списания – красиви и многоцветни рисунки с вградени в тях символи. Това е мандалата. Но не се заблуждавайте, техният смисъл е много по-дълбок и много по-древен.

Мандала - събуждане на древното знание скрито в душите н
Мандала – събуждане на древното знание скрито в душите ни

Според wikipedia Мандалите са сакрални схематични изображения или конструкции, използвани в будистките и индуистките религиозни практики. Мандалата символизира сферата на обитание на боговете, тя е символично изобразяване на вселената, и същевременно с мандалата ние изобразяваме нашият вътрешен мир. Дословно думата “мандала” се превежда като “кръг”. Тя съчетава в себе си практически всички първоначални интуитивни човешки представи за природата на света, представи определящи нашето битие и присъщи на всеки човек.

Обеци от дърво Цвете Мандала в розово и синьо
Обеци от дърво Цвете Мандала в розово и синьо

Рисуването на мандали от години се използва в психотерапията, като там изграждането и не се подчинява на никакви правила – ние просто я построяваме така, както ни повелява сърцето, душата, подсъзнанието… Тя се ражда спонтанно като свободна интерпретация на нашите преживявания и емоции. Външната част на мандалата изобразява конкретната ситуация, като най-важното не е заключено във формата, а в центъра – източника, от който кипи енергия. Центъра на мандалата изобразява същността и първоначалието.

Лечебните качества на мандалите са известни от векове. Най-интересното е, че всеки аспект от общуването с мандалата оказва позитивно влияние на човека, независимо дали става въпрос за рисуване на мандала, или просто нейното съзерцаване. Ако искате да внесете спокойствие и хармония в живота си, просто оставете мандалата на видно място, така че често да попада пред погледа ви.

Мандалите се използват и в бижутерията, като бижутата с мандали ще внесат хармония в живота ви и ще бъдат прекрасен източник на енергия.

Share this post