17 Септември – ден на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Икона на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София

17 Септември – ден на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Наближава още един светъл православен празник, а именно денят на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов, и майка им София. Православните християни си отправят красиви пожелания и подаряват подаръци на хората носещи имената на светите мъченици и благочестивата им майка. Техните имена олицетворяват неотменните и човешки ценности – Вяра в бога и доброто, Надежда за по-добро бъдеще, Любов към ближния, а името София е отъждествява женската сила и мъдрост. И наистина, ако се замислим човек не може да бъде мъдър, ако няма вяра, ако е загубил надежда за спасение и любовта към хората. “А мъдростта, която иде отгоре, е първом чиста, после мирна, снизходителна, отстъпчива, пълна с милосърдие и с добри плодове, безпристрастна и нелицемерна” (Иаков 3:17).

Легендата за Вяра, Надежда, Любов и майка им София

В историческите текстове се разказва че във II век в Рим е живяла вдовица на име София, която имала три дъщери, и които тя възпитавала в благочестивост и праведност. Най-голямата била Вяра – само на 12 години. След нея била Надежда на 10 години, а най-малката Любов била едва 9 годишна. По това време са били и най-активните гонения на привържениците на Христовата религия. Информация, че София и дъщерите ѝ изповядват учението на Исус достигнала до император Адриан. Той поискал от тях да се откажат от светото учение и да принесат жертва на езическите богове. Но нищо не можело да убеди Вяра, Надежда, Любов и София да направят това – нито подаръци, нито заплахи. Тогава император Адриан заповядал да отнемат децата от майка им и пред очите ѝ да ги подложат на страшни мъки. Въпреки всичко, те не се отказали от Христос. Когато безжалостното мъчение завършило, телата на убитите деца били върнати на майка им. София погребала изтерзаните тела на дъщерите си, и два дни не напуснала гроба им. На третия ден Господ се смилил над душата ѝ, и я прибрал при себе си.

Символи

Заради преживяните телесни и душевни мъки, и заради безпрецедентната си преданост към Исус Христос и неговото учение, вдовицата София и невръстните ѝ дъщери Вяра, Надежда и Любов са обявени за светици и станали олицетворение на духовната крепост и всички женски добродетели. Символ на вярата е кръста – кръста на Голгота, на който е бил разпнат Христос. Символ на надеждата е котвата – котвата, която моряка да хвърли на брега за да намери подслон, или да хвърли в морето, за да не разбие кораба си в скалите. Символ на любовта е сърцето – сърцето от което извира любовта ни към ближния.

Кои празнуват на този ден

На този ден празнуват имен ден хората носещи имената Вяра, Вера, Надя, Надежда, Любов, Люба, Любомир, Любослав, Любомира, Любослава, Любен, Любчо, София, Софи. Традицията повелява да се подари подарък за именния ден, като най-често се подаряват бижута, книги, икони.

Разгледайте, изберете и подарете ръчно изработено бижу от нашия каталог за деня на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и София тук .  За кавалерите един прекрасен подарък е бижу с котва, които можете да разгледате тук. А бижута със сърце ще бъдат чудесен избор за дамите. Тях можете да разгледате и да изберете тук.

Share this post